Nem hiszem, hogy 2018-ban meg kellene magyarázni bárkinek is, hogy mennyire fontos egy modern háztartásban a megfelelő minőségű és sebességű hálózat kiépítése. Elég ha csak az online játékok, videók, vagy zenék élvezete által megkövetelt sávszélességre gondolunk, és akkor még csak meg sem említettük az életünket egyre inkább átszövő – és jó esetben megkönnyítő – felhő alapú szolgáltatásokat vagy valós idejű TV nézést.
Az alap feltétel, hogy legyen egy combos (100-1000 Mbps) előfizetésünk egy vezetékes internet szolgáltatónál (COMCAST Kft.), aki biztosítani fog részünkre egy kábelmodemet amiben integrálva van egy router és egy switch. A szolgáltatói eszköz nagyon jó, de vannak korlátai. Házon belül a mi dolgunk pedig csupán annyi, hogy minden olyan helyre eljuttassuk ezt, ahol valamilyen eszköznek szüksége lehet rá.

Az ügyfeleink érhető okokból úgy gondolják, hogy számukra elegendő az amit a szolgáltató ingyenesen ad és minden igényüket ki is elégíti. Számos esetben a bekötések az ügyfél kérésének megfelelően (érthető okok miatt) a kívánt helyre kerül elhelyezésre a kábelmodem. A szolgáltatótól kért és megkívánt elhelyezés 90-95%-ban nem ideális hely a WIFI* AP* részére. A több szintes épület tetőterében kérik elhelyezésre a kábelmodem, de általában a család élete nem a tetőtérben zajlik, hanem valamelyik másik szinten. Jó esetben az első emeleten, ahol a WIFI még csak-csak szolgáltatja a „megfelelő” internet elérést, de a földszinten vagy az alaksorban már hagy némi kívánnivalót az elérhető szolgáltatás.

A probléma

Az első gond pedig máris megvan. Az eszközök száma ugyanis végtelen,de legalábbis nagyon sok is lehet. A számítógép és a laptop a „triviális” kategórián osztozik az okostelefonnal és már a táblagépekkel is, de lassan ebben találhatóak a játékkonzolok, és az okos tévék is. A feltörekvők közt pedig a multimédia erősítők, AirPlay-konpatibilis eszközök, NAS-ok, időjárás elemző állomások és lassan a villanykapcsolók, vagy az okos izzók is megtalálhatóak. Ha pedig a termosztátokat, hűtőket, mosógépeket is figyelembe vesszük, valóban elkezdhetünk aggódni a kiépítés módja miatt. E fent említett eszközök egy része ugyan helyhez kötött, így egy új építésű projekt keretében – vagy komolyabb lakásfelújításkor – akár vezetékes hálózatot is kiépíthetünk a helyükhöz, a legtöbb esetben azért mégiscsak a Wi-Fi jelenti az igazi megoldást.

A „megoldás”

Mi lenne a megfelelő megoldás, hogy mindenkinek, mindenhol a házban jó legyen a Internet?
A nem hozzáértők zug informatikus azt a megoldást szokták javasolni, hogy a kábelmodem router/ap rádiójának az adás szintjét jól meg kell emelni. A laikusok nagyot bólogatnak igen-igen ez lehet a megoldás. Sajnos tévednek… Miért? Az Internet átvitel nem egy irányú szolgáltatás a kliens (mobiltelefon, laptop, stb) nem csak veszi az adatokat, hanem küld is. A keresés indítása esetén a keresni kívánt szót el kell juttatni a telefonról a megfelelő szervernek az Interneten keresztül, hogy az végrehajthassa a keresést. Ha az egyik oldalon emeljük az adás szintet úgy a használati érték nem fog javulni, jó esetben csak növekszik az áramszámla, meg a termelt felharmonikus zajok és az interferencia. Rossz esetben zavarjuk a szomszéd WIFI hálózatát.

A valódi megoldást

Az ideális megoldás az lenne ha minden érintett helyiségben, ahol használni szeretnénk az Internetet elhelyezünk az AP-t, de ez azért egy kicsit túlzás és nem igazán költség hatékony. A jó megoldás az ha minden szintre külön AP-t helyezünk el és visszavesszük a rádiók teljesítményét úgy, hogy kizárólag az aktuális szinten legyen fogható a jel. Az AP-ket ethernet kábellel kábelezünk össze, ez sajnos sok épületben utólagosan nem mindig kivitelezhető és nem is esztétikus. A másik megoldás az ha megfelelő WIFI konfigurálással kapcsoljuk össze WIFI disztribúciós hálózattal az AP-ket, amik egy másik frekvencián szolgálják ki a klienseket.

A kiskereskedelemben árult ASUS eszközök nagyon és nagyon egyszerűek is, akárki a mellékelt ábrás leírással üzembe tudja helyezni, ez egyben a hátrányuk is (nem foghatók össze megfelelő disztribúciós hálózatba). Mi a Mikrotik gyártó eszközeinek használatát javasoljuk és számos helyen kipróbáltuk, mely ár/érték arányban vetekszenek a nagy nevű hálózati óriás (Cisco) megoldásaival.
A Mikrotik műhelyéből kiváló routereket (1-2 Gbps) és kis méretű nagy teljesítményű AP-k kerülnek ki, melyeket össze lehet fogni és megfelelően rugalmasan lehet konfigurálni minden igényt kielégítően és nem utolsosó sorban esztétikusak is.

A Mikrotik termék palettáján vannak 2,4 és 5 GHz-es eszközök, melyekben akár több egyedi rádió is megtalálható, ami lehetővé teszi párhuzamosan több kliens zökkenő kiszolgálást akár Full HD felbontású TV átvitel esetén is.

Reméljük tudtunk segíteni, hogy jobban értse az otthoni hálózat rejtelmeit. Ha mégis szüksége lenne segítségre úgy szívesen állunk a rendelkezésére hívjon bátran minket 0635 350288-as telefonszámon, vagy küldjön e-mail-t a ugyfelszolgalat@rksz.hu címre.

WIFI – (wireless fidelity angol szó rövidítése) wezeték nélküli mikro hullámú kétírányú kommunikáció

AP – (accesses point angol szó rövidítése) egy olyan eszköz ami WIFI-n keresztül ki tudja szolgálni klienseket Internet eléréssel (telefon, laptop, stb.)